Voorbeeld van een zilveren ring met reliëf en patina
Om wat meer kleurvariatie te krijgen, maar niet meteen aan de prijs van goud gebonden te zijn, verwerken we soms koper in onze sieraden.
Koper is een halfedelmetaal dat in vroeger tijden veel verwerkt werd tot sieraden. Ook vandaag kom je het vaker tegen dan je denkt: het zilver dat in moderne sieraden wordt gebruikt, bestaat vaak voor een klein deel uit koper, zodat het makkelijker te bewerken is. Ook geel goud en rood goud bevatten een klein beetje koper.
Veel van onze sieraden zijn geïnspireerd op sieraden uit de oudheid, bijvoorbeeld de Bronstijd, of de tijd van de Vikingen/Romeinen. Daar past koper dus goed bij. Koper is bovendien een fijn materiaal om mee te werken en het heeft een mooie, warme kleur die erg mooi aansluit bij de kleur van de huid.
Ring van getwist koper- en zilverdraad
Strakke combinatie van koper en zilver, nog zonder patina
Bovendien 'leeft' koper, nog meer dan zilver. Een koperen sieraad krijgt van zichzelf een prachtig patina tijdens het dragen.
Koperen ring met hamerslag en patina
Zilver leeft ook wel, maar omdat het een behoorlijk edel metaal is, reageert het slecht met zuurstof en water; het corrodeert (een duur woord voor 'roesten') daardoor niet of nauwelijks. De eventuele zwarte aanslag op zilver is ook heel makkelijk weer weg te poetsen. Koper is een stuk minder edel, het reageert met zuurstof en water, waardoor het gaat corroderen. Daardoor krijg je die prachtige, donkere, doorleefde look.
De meeste mensen kunnen koperen sieraden zonder problemen dragen, maar omdat het materiaal minder edel is, kan een (uiterst klein) deel van de dragers een allergische reactie vertonen. Een allergie voor koper is gelukkig zeer zeldzaam, maar mocht je hier gevoelig voor zijn, dan zijn zilveren sieraden een betere keuze.
Dezelfde ring als hierboven, maar dan in het zilver
Ook als je niet allergisch bent voor koper, kan het dragen van koperen sieraden een groenige verkleuring van de huid geven. Koper reageert namelijk met het vocht in je huid. Uiteraard verschilt dit per persoon: de ene persoon heeft nergens last van, de ander heeft al na een paar minuten groene vlekken op zijn vingers. Op warme dagen wanneer er flink wordt gezweet, is het effect uiteraard nog sterker. De verkleuring is eenvoudig weer weg te wassen met water en zeep, en is niet schadelijk voor je huid of je sieraad, maar niet iedereen is even gecharmeerd van dit neveneffect van koperen sieraden.
Lichte verkleuring van de huid na het dragen van een koperen ring
Hier een paar tips om het verkleuren van de huid te voorkomen of verminderen, door het contact tussen het koper en het vocht van je huid te minimaliseren:
- Probeer de huid droog te houden (bijvoorbeeld ring af tijdens nat werk) en zeepresten goed te verwijderen. Droog ook de huid onder je ring na het handen wassen.
- Draag koperen arbanden of hangers over je kleding, in plaats van op de huid.
- Geef je sieraden een coating, voorbeeld van bijenwas of kaarsvet. Ook een laagje blanke nagellak kan helpen.
Koperen ring met patina en coating van was
Draag je koperen sieraad niet te lang en probeer te ontdekken onder welke omstandigheden je meer last hebt van verkleuring. Deze situaties kun je dan het beste vermijden. Over het algemeen is de groene verkleuring erger tijdens warme, vochtige dagen en bij activiteiten waarbij je gaat zweten. In deze situaties zijn koperen sieraden dus minder geschikt!
Een andere manier om toch koper te kunnen dragen, is door ervoor te zorgen dat het koper niet in contact kan komen met de huid, bijvoorbeeld door een zilveren binnenring.
De mooie kleur en patina van koper, zonder de nadelen!
Nog een slimme manier om koper te dragen zonder groene vingers
Heb je interesse in een sieraad van koper en/of zilver? We denken graag met je mee!
mijn vraag is of zwartepatina schadelijk is voor zilver sieraden
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
VerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenAlle zilveren sieraden worden na verloop van tijd zwart, doordat ze in aanraking komen met de lucht, met je handen, zeep, enzovoort. Eigenlijk is dit het zilver dat als het ware gaat ‘roesten’. Het gaat om een héél dun laagje roest, dat je er met zilverpoets makkelijk weer vanaf poetst.
De meeste mensen doen dat echter niet, omdat de donkere plekken juist karakter aan een sieraad geven.
Wij gebruiken vaak beits om het ‘roestproces’ sneller te laten verlopen, zodat ook een nieuw sieraad al dat extra karakter krijgt. Ook deze beits is niet schadelijk voor het sieraad.
Hopelijk is hiermee uw vraag beantwoord!
Hartelijke groet,
Erwin & Christine Gijzen
hoi ik heb net een leuke hanger gezien en die is van zink en legering is dat sterk? blijft deze ook mooi glanzen help wie ken mij er meer over zeggen al vast bedankt
BeantwoordenVerwijderenOok hoi! Zink legeringen zijn zachter dan zilver, en sieraden van zink zullen dus sneller beschadigen en dof worden dan zilveren sieraden. Ook is zink geen edelmetaal en kan daarom aangetast worden bijvoorbeeld door zweet. Zilver heeft daarom onze persoonlijke voorkeur, maar dat zal je niet verbazen ;-)
VerwijderenHartelijke groet,
Erwin & Christine Gijzen