vrijdag 19 februari 2016

Een bezoekje aan het zilvermuseum

Als je als edelsmid een dagje cultureel wilt doen, waar ga je dan heen? Naar het Nederlands Zilvermuseum natuurlijk! Het pittoreske Schoonhoven is een aardig stukje rijden vanuit het even zo pittoreske Almere, maar dat hadden we er graag voor over. Wat een enig museum! Voor wie nog steeds denkt dat musea donker, muf en saai zijn: die tijd is voorbij. Het Zilvermuseum is helemaal van deze tijd: licht, ruim en multimediaal.


Natuurlijk was er een hoekje waarin getoond werd hoe de zilversmid vroeger zijn werk deed:
Veel is er in wezen niet veranderd, ook hij had een stavelij met bakken gereedschap, een vijlpen en een opvanglade:


Het was leuk om te zien hoe massaproductie er in die tijd uitzag. Dit zijn 'smeltbomen' of 'zilverbomen'. In één mal werden zo veel mogelijk ontwerpen verwerkt, zodat je maar één keer hoefde te gieten. De individuele 'takken' werden vervolgens gesnoeid en het voorwerp of sieraad verder afgewerkt.Het tentoonstellingsgedeelte mag er ook zijn! We hebben ons heerlijk lopen vergapen bij de smaakvol ingerichte themavitrines.


Werkelijk alles is er te vinden, van serviesgoed tot burgemeesterskettingen en van rammelaars tot mini-nachtkaarsjes-houders.


Al zullen we van één James Bond-achtig object wel nooit ontdekken wat het nu is:


Tijdens de ontdekkingstocht door het museum valt er niet alleen van alles te lezen en te luisteren, maar ook te doen. Zo ontdekten we een grote wand met afgesloten kluizen. Op de kluisdeuren staan vragen over zilver, de geschiedenis en het gebruik. Als je de vragen goed weet te beantwoorden, kun je de code gebruiken om de kluisdeur te openen. Leuk!Boven bevindt zich de afdeling 'Van Ping naar Bling'. Voor wie 'm niet meteen snapt: van idee tot werkstuk. Hier liggen originele tekeningen van diverse goud- en zilversmeden, met daarbij het eindresultaat. Heel inspirerend!


Als laatste belandden we in het Zilverlab, waar bezoekers aan den lijve kunnen ondervinden hoe het nou is om een zilversmid te zijn.


Wat zeg je? Lijkt het net of er een automatiek achter in de ruimte zit? Nou, dat klopt!


Maar deze automatiek spuugt geen frikadellen of kroketten, maar pakketjes met materiaal om leuke werkstukjes mee te maken.

Toen we zagen dat een van de opties 'vriendschapsringen' was, konden we het natuurlijk niet laten om een mooi souvenirtje te maken.


Het pakketje bevatte een stripje metaal en een leuk geschenkdoosje en de stavelijen in de ruimte waren uitgerust met alle benodigde materialen.Ook hing er een handleiding:


Zagen wij achteraf, toen we de ringen af hadden. Geheel tegen de instructies in begonnen wij met de hoekjes, waarna we het werkstuk netjes gevijld en geschuurd hebben.


Daarna gebruikten we de wals om de textuur van een stukje kant in het zilver te persen.Nog even rondkloppen op de triboulet en voilà: een mooie herinnering aan een ons dagje uit!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten