zaterdag 5 september 2015

Zilveren pijlpunt hanger met onyx en carneolen


Het ontwerp van deze hanger is gebaseerd op een vuurstenen pijlpunt van 6000 jaar oud. Ik kreeg het idee voor deze hanger tijdens een bezoek aan het Geologische Museum Hofland.

In de hanger is een roos-geslepen onyx gevat in een zilveren pijlpunt. De steen wordt geflankeerd door twee andere leden van de chalcedoon-familie: rode carneolen, als eerbetoon aan de vuurstenen pijlpunt (ook chalcedoon) die de inspiratie voor deze zilveren pijlpunt vormde.


Hier is het eerste ontwerp. Nu ja, niet het eerste eerste ontwerp, want mijn eerste eerste ontwerp werd verbeterd door de toevoeging van de rode carneolen door mijn teerbeminde, artistieke, kunstzinnige en o-zo-slimme echtgenote.Hieronder wordt het ontwerp al meer '3D'. Niet door gebruik van een high-tech 3D-printer, maar door het met simpel handgereedschap buigen van wat aluminiumdraad. Ik heb zon hulpmiddel echt nodig, want pas in 3D kan ik zien of een bepaald ontwerp ook 'werkt'. In de tekening in de eerste ontwerpfase zou hier een granaat komen, maar later heb ik besloten carneolen te gebruiken, omdat dat beter bij de onyx en de historie van de pijlpunt pastHier ben ik de zetbak om de onyx aan het maken in eerste gehalte zilver (925). Het is leuk werk, ik hou ervan om zetbakjes te maken voor mooie edelstenen.


De zetbakjes voor de kleine carneolen waren een stuk lastiger te maken dan ik gedacht had. Ik ontdekte ook dat ik de verkeerde triboulet aangeschaft heb. Ik had een taps exemplaar moeten kopen, en niet een getrapt model. 


Het is uiteindelijk gelukt om de zetbakjes te maken, al duurde het wat langer dan strikt noodzakelijk of gewenst. Het uiteindelijke resultaat rechtvaardigt de inspanning wel. Hier is de hanger in een verder stadium. Het zilver is nog niet gesoldeerd en de stenen zijn nog niet vastgezet. Ik besluit de hanger wat slanker te maken dan het ontwerp. 


Ik soldeer de zilveren band aan de zetbakjes vast en buig hem in vorm. Het is een kwestie van solderen, blussen, afkoken, schuren, solderen, blussen, afkoken, schuren, solderen, blussen, afkoken, schuren, schuren, schuren, schuren, schuren, schuren, schuren, schuren, polijsten en stenen zetten. Veel werk, maar het resultaat van al deze arbeid mag er zijn.
Deze hanger staat nu te koop in onze webshop.

2 opmerkingen:

 1. Prachtig werk hoor chapeau ik heb me net een slijpmachine gekocht en ga dus een dezer dagen mijn eerste steen slijpen of ik ooit zo creatief wordt als jij dat weet ik niet nogmaals het is een prachtige hanger!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Rich,

   Bedankt! Ik ben er zelf zeer tevreden mee. Hoop dat je mooie stenen slijpt. Da's weer een heel andere discipline, een waar ik me zelf niet aan waag.

   Groetjes,

   Erwin Gijzen

   Verwijderen