zondag 27 september 2020

Hoe kan ik zelf zilveren sieraden donkerder maken?

Veel van de sieraden die we als edelsmid maken voorzien we van een patina, een donkerde kleur, om details in het zilver beter tot hun recht te laten komen. Door dagelijks gebruik kan deze laag slijten en het sieraad gaan glimmen. We krijgen daarom regelmatig de vraag van klanten hoe men zelf onze zilveren sieraden donkerder kan maken. Ik dit artikel laten we zien hoe en met welke materialen je dit gemakkelijk zelf kunt doen.

Zilveren sieraden kun je gemakkelijk zelf donkerder maken. Dit doe je door de sieraden eerst schoon te maken en ze dan samen met een gekookt en geprakt ei in een plastic zak toe doen. De dampen van het ei zullen de sieraden langzaam donkerder kleuren. Hoe langer je dit doet, hoe donkerder de sieraden eruit komen

De foto hieronder laat zien wat het effect van een patina op een gehamerde zilveren ring is. De details van het reliƫf komen veel beter over!

Maak allereerst de sieraden schoon. Dit voorkomt vlekken in de patina. Verkruimel het gekookte ei in een afsluitbare plastic zak.

Hang de ring in de plastic zak. Zorg ervoor dat de ring geen contact maakt met de zak of het ei. Sluit hierna de zak luchtdicht af, om de dampen van het ei vast te houden.

Hieronder een vergelijking van een onbehandelde ring, de ring uit de eierzak (steeds in het midden), en een eerder behandelde ring.

Het resultaat na 10 minuten:

Het resultaat na 20 minuten:


Het resultaat na 40 minuten:

Het resultaat na 60 minuten:

Het resultaat na 120 minuten:

Je kunt natuurlijk meerdere ringen tegelijk behandelen. Ik hem mijn duimring een uur mee laten patineren, en dit is het resultaat:

Na de behandeling met het ei, de ring schoonmaken met een droog stukje keukenpapier. Hierna de ring voorzichtig met een zilverpoetsdoek laten glimmen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten