maandag 29 mei 2017

'Gezonde' sieraden: een bewuste keuze

Let op: dit artikel gaat over bijouterieën (costume jewelry), die worden verkocht bij warenhuizen, kledingwinkels, drogisterijen en bijouteriewinkels.

Gevaarlijke stoffen in sieraden
In 2015 kwam aan het licht dat in steeds meer sieraden grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen voorkwamen. Zo liet de Canadese regering een waarschuwing uitgaan voor kindersieraden, waarin grote concentraties lood en cadmium voorkwamen, die voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Nederlands onderzoek
In datzelfde jaar verrichte de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit*) onderzoek naar de aanwezigheid van lood en cadmium in sieraden bij Nederlandse importeurs. Maar liefst 70% van de gecontroleerde sieraden bleek daarbij niet aan de wettelijke norm te voldoen. Dit was voor de NVWA aanleiding om eind 2016 het onderzoek te herhalen: 56 paar oorbellen en 57 kettingen werden gecontroleerd. Dit keer werd ook de aanwezigheid van nikkel in het onderzoek meegenomen, omdat ook de aanwezigheid van nikkel voor gezondheidsklachten kan zorgen.

Gezondheidswaarschuwing
Afgelopen week maakte de NVWA de resultaten van het uitgevoerde onderzoek bekend. Van de 113 producten bleken er 24 niet aan de veiligheidseisen te voldoen. In totaal 11 kettingen en 13 paar oorbellen bevatten te veel cadmium, lood en/of gaven te veel nikkel af. De verkoop van deze producten is daarom verboden. Bij 14 sieraden was de overschrijding zo groot dat het dragen van deze sieraden wordt afgeraden.

Zuiver zilver
Als je weet wat er allemaal in goedkope sieraden kan zitten, wordt de keuze voor een sieraad van een juwelier of edelsmid opeens een stuk aantrekkelijker. Bij Gijzen & Gijzen kiezen we heel bewust voor 925 zilver van Europese herkomst. Hierin komt alleen een kleine hoeveelheid koper voor (puur zilver is namelijk te zacht om sieraden van te maken) en geen cadmium en lood. Onze sieraden zijn bovendien nikkelvrij, zodat ook mensen die last hebben van een nikkelallergie ze veilig kunnen dragen.

*De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken. De bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten