maandag 20 juni 2016

Vikingrunen

Deense runen staan bekend als het 'alfabet' van de Vikingen. In het Scandinaviƫ van de 10e eeuw (de Vikingtijd) waren de zogeheten Younger Futhark-runen het meest gangbaar. Hiervan bestonden 3 varianten. De Long Branch-variant was de standaardschrijfwijze, maar er bestonden ook een Short Twig-variant in Noorwegen en Zweden en een Staveless-variant in een aantal kleinere regio's.
Long Branch-runen ontstonden rond het jaar 800 in Denemarken, maar werden aan het eind van de viking-tijd in zo'n beetje heel Scandinaviƫ gebruikt. Zeg maar overal waar de Vikingen plunderden, handelden of dronken.


Omdat wij de Vikingtijd zo interessant vinden, lijkt het ons leuk om 'iets' met Deense runen te doen. We gaan daarom een ring maken met een inscriptie in runen. Deze ring begint zijn leven als een stuk rond zilverdraad.Dat zilverdraad maken we wat platter in de strekwals.


Door het walsen vervormt het zilver, waardoor het hard wordt, dus voor we de runen er letterlijk in gaan slaan, maken we het zilver zacht door het uit te gloeien.


Je kunt met behulp van een tabel vrij makkelijk woorden uit een moderne taal weergeven in runen. Je hebt dat woord daarmee natuurlijk niet vertaald naar de oude Vikingtaal, maar het bestaande woord geschreven in oude tekens. Wij gebruiken voor het gemak de Rune Converter van www.vikingrune.com.


We slaan de runen in de ringscheen met zelfgemaakt ponsen en een ciseleerhamer.


Als de ringscheen voorzien is van runen, maken we hem op maat en solderen we hem dicht.


Om de runen goed leesbaar te maken, gebruiken we Flitsbeits. Dat smeren we over de hele ring, zodat deze zwart uitslaat. Vervolgens wordt de ring goed gepoetst, zodat de gladde gedeelten weer zilverkleurig worden en de dieperliggende runen mooi zwart blijven.


En dit is het eindresultaat:
De ring is erg mooi in zijn eentje te dragen, maar bijvoorbeeld ook als aanschuifring.


Wil jij ook een ring met een geheime (liefdes)boodchap? We maken hem graag voor je! Je kunt een bestelling met de gewenste tekst plaatsen in onze Etsy webshop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten