vrijdag 27 november 2015

Een Vikingschild op maat

In onze webshop staat een Vikingschild met carneool te koop.  


Per e-mail krijgen we de vraag of het mogelijk is deze hanger te verbouwen, zodat de ketting niet meer door een tunneltje aan de achterzijde loopt, maar door een oogje aan de bovenzijde. En daar zit nu precies het grote voordeel van de edelsmid boven een juwelier: dat kan!


Maar dat gaan we niet doen. Er is altijd een kans op beschadiging en aangezien we de materialen in huis hebben, maken we een compleet nieuwe hanger, precies volgens de wensen van de klant: met een vlakke achterzijde en een oogje aan de bovenzijde.

De basis is een vlak plaatje zilver, dat – erg handig! – als rondje leverbaar is. Het plaatje zilver wordt met de hangboor-met-boorhandstuk voorzien van een gat. Hier komt straks het zilveren ringetje doorheen.


Vervolgens wordt het plaatje goed verhit, om het zilver zachter te maken. Daardoor krijgt de houtstructuur die in het zilver wordt aangebracht meer diepte.


Met de textuurhamer worden de nerven in het zilver geslagen.


Het plaatje moet daarbij continu worden gedraaid, om een mooie verdeling van de hamerslagen te krijgen.


Met zo'n klein plaatje is het dus goed uitkijken voor de vingers!


Gelukkig hebben we een aantal mooie carneolen op voorraad. Voor deze hanger is een exemplaar van 8 millimeter nodig.


Zo komt het er straks uit te zien als de hanger af is:


Om de steen netjes op zijn plek te houden, soldeert Erwin een zilveren zetrandje. Voor het solderen hoeft het randje nog niet mooi rond te zijn, dat komt later pas.


Pas als het cirkeltje gesloten is met een soldeernaad, kan het ook daadwerkelijk rond worden geklopt op de zetkastentriboulet; een conische ijzeren staaf.


Mooi rond is niet lelijk! Vervolgens wordt met een paar minuten therapeutisch schuren het randje mooi vlak gemaakt, zodat het naadloos aansluit op het schild en een mooi gelijkmatig randje over de steen vormt.


Het zetrandje wordt op het schild gesoldeerd en ook het zilveren oogje wordt nu bevestigd.


Daarna volgt een flinke poetsbeurt, om het zilver mooi glad en glanzend te maken.


Maar ja, als Viking wil je natuurlijk niet al van een kilometer afstand gespot worden met zo'n shiny schild, dus de hanger verdwijnt in de natronloog om 'm mooi mat en zwart te maken.


Om de hanger toch de uitstraling van een luxe sieraad te geven, wordt deze kort in de trommelpolijstmachine gestopt. De hoger gelegen delen gaan zo iets glanzen, terwijl de nerven mooi donker blijven.


Nu wordt het tijd om de carneool te zetten. Om het risico op krasjes uit te sluiten, wordt de hanger eerst netjes ingepakt met schilderstape.


Daarna wordt met een bruneeragaat voorzichtig het zilver over de steen gewreven.Tot slot mag de hanger nog even weken in het trilbad, om de laatste restjes vet en vuil kwijt te raken.


Nog even een pronkfoto voor het plakboek:


En dan kan de hanger ingepakt en wel naar z'n nieuwe eigenaar!


Inmiddels is het pakketje aanbeland bij de eigenaar en hebben we een enthousiaste reactie ontvangen, waar we erg trots op zijn:
"This object is such a beauty. The love and attention that these pieces hold make them an instant heirloom. Service was very quick and I am very content with the results. Comes nicely wrapped also! This is the place to order all your custom jewelry."

2 opmerkingen: