zondag 9 augustus 2015

Sieraden met een verhaal

Hannie kwam bij het opruimen een doos met sieraden tegen en vroeg ons of wij deze eens – letterlijk – onder de loep wilden nemen. Ze wilde graag dat alles een schoonmaakbeurt kreeg, dat alle zettingen werden nagekeken en ze wilde ook wel eens weten welke sieraden van echt goud of zilver waren en welke niet. Een leuke klus voor een druilerige vakantiemiddag!

Merktekens
De meeste sieraden zijn voorzien van duidelijke merktekens, maar soms is het echt even zoeken of is het merkteken amper leesbaar:


 14 karaat goud op niet-edel metaal



 Het derde merkje zag ik pas toen ik de foto's bekeek

 Heel, heel klein!


Slijtage? Of slecht gestempeld?

Omdat veel sieraden al een respectabele leeftijd hebben, zijn ze soms voorzien van merktekens die ik nog niet eerder heb gezien.


Lang leve Google! Ik hoef dan ook niet lang te zoeken of ik vind een handige site waar heel duidelijk wordt aangegeven wat de betekenis is van de diverse Nederlandse merktekens door de jaren heen. De grote stapel verandert langzaam in een aantal kleinere stapeltjes: 14 karaats goud, eerste gehalte zilver (925), tweede gehalte zilver (835), nep en ‘geen flauw idee maar het oxideert totaal niet dus het zou zomaar een edel metaal kunnen zijn’. Een duidelijk teken dat we binnenkort toch maar eens in een toetssteen moeten gaan investeren.


Beschadiging
Met de meeste zettingen is het goed gesteld, maar een van de zetkasten in deze koraalring heeft toch echt een flinke opdonder gehad:



Gezien de afgesleten randen van de breuk en de hoeveelheid troep die zich heeft opgehoopt onder de steen (ewwww!) is de beschadiging al lang geleden ontstaan. Helaas is dit niet iets wat wij kunnen repareren, maar Hannie geeft aan dat ze dat geen punt vindt. Ze heeft de ring zo gekregen en wil hem graag in originele staat laten.

Op leeftijd
Het mooie van oude sieraden is dat er vaak een heel verhaal aan vastzit. Zo is deze ring gemaakt van een slotje van een bloedkoralen ketting.


Hannie vertelt dat er vroeger thuis geen geld was voor speelgoed voor de kinderen, maar als ze op bezoek waren bij haar tante, dat ze dan mochten spelen met haar kralenketting. De rode kralen zijn er allang niet meer, maar het slotje heeft inmiddels al vele jaren een nieuwe bestemming in deze ring. Hannies oudste dochter heeft de ring geleend en gedragen tijdens haar huwelijk, onder het motto: something (very) old, something new, something borrowed, something blue. Zo zie je maar weer dat zelfs na een eeuw er nog hoofdstukken aan de verhalen van sieraden worden toegevoegd.

Een nieuw hoofdstuk
Dat gaat ook gebeuren met een paar hele oude oorbellen, gemaakt van verzilverd messing en gezet met een melkglazen cabochon op folie. Het zetten op folie is een klassieke techniek om via reflectie extra licht te krijgen in een steen die in een gesloten zetting zit. Ook kan gekleurd folie worden gebruikt om een steen donkerder of beter van kleur te laten lijken. Het folie in deze oorbellen is inmiddels zo goed als vergaan, dus het is moeilijk te achterhalen of het bedoeld was om de steen lichter of donkerder te laten lijken. In geld uitgedrukt zijn de oorbellen niets waard, maar Hannie vertelt dat haar dochters vroeger dol waren op deze oorbellen en ze tijdens het verkleden altijd droegen. Daarom heeft ze ze toch maar meegenomen voor een controle en een schoonmaakbeurt.


In een opwelling stel ik voor om de oorbellen om te bouwen tot twee hangertjes, zodat beide dochters er een kunnen krijgen. Hannie is meteen enthousiast, dus als alle sieraden blinkend schoon zijn, bekijk ik hoe ik dat het beste kan aanpakken. Simpelweg een oogje solderen is geen optie, dus ik moet het doen met het materiaal dat er is. Ik zou het scharnierpunt om kunnen vouwen naar de bovenzijde en daar een gaatje in kunnen maken voor een oogje, maar dat vind ik geen elegante oplossing. Bij het verwijderen van de clips merk ik bovendien al dat het materiaal van het scharnier erg bros is. Zo min mogelijk aan doen dus! De gaatjes waar de clips in draaiden worden iets opgeboord, zodat er een kettinkje doorheen past. Vervolgens wordt het scharniertje zo dicht mogelijk tegen de zetting aan gevouwen, zodat het hangertje straks mooi valt. Supersimpel, maar het resultaat is prachtig:


Wat kunt u allemaal doen met oud goud?
Veel sieraden liggen maar te liggen in een doosje en dat is natuurlijk ontzettend jammer! Hoewel de goudprijs momenteel redelijk hoog is, levert het verkopen van goud dat u niet meer draagt niet veel op. Voor een simpele 14 karaats gouden ring krijgt u misschien een paar tientjes, maar probeer daar maar eens een nieuw gouden sieraad voor te kopen. Sommige juweliers geven extra korting als u het goud inruilt bij aanschaf van iets nieuws, en het is dan ook zeker de moeite waard om van tevoren even rond te vragen!

Verkopen of inruilen is dus niet altijd een interessante optie. Bovendien hebben oude sieraden meestal een emotionele waarde. In sommige gevallen is die negatief (bijvoorbeeld ‘exengoud’), waarbij omsmelten vaak een prima remedie is voor een nieuwe start met een nieuw sieraad. Gelukkig zijn de herinneringen meestal positief, maar soms is een sieraad beschadigd of gewoon niet meer van deze tijd. In dat geval kunt u overwegen om het te laten herstellen of vermaken. Op internet vindt u eenvoudig een edelsmid bij u in de buurt. Samen kunt u een ontwerp kiezen waarmee u uw eigen sieraad weer met veel plezier zult dragen. Goed voor de portemonnee en de emotionele waarde blijft behouden!

Tot slot
Om teleurstelling te voorkomen: niet ieder sieraad leent zich voor een reparatie of ‘verbouwing’, dit is afhankelijk van het materiaal, de vorm en de staat waarin het sieraad verkeert. Ook neemt niet iedere edelsmid reparatie- of vermaakwerkzaamheden aan. Zelf zijn wij hierin terughoudend, omdat je bij het vermaken zomaar voor verrassingen kunt komen te staan. Stel dat je een sieraad gaat aanpassen en je komt er tijdens het solderen achter dat het stiekem toch niet van massief goud is, maar een tinnen kern heeft die zó onder je handen wegsmelt! Wég is je dierbare erfstuk! Daar word je als edelsmid en als klant uiteraard niet blij van…

Natuurlijk is dit maar een voorbeeld en zoals zo vaak in het leven geldt ook hier: er zijn meer mogelijkheden dan onmogelijkheden! De edelsmid kan u duidelijk informeren over de mogelijkheden van omsmelten en vermaken.

Ons advies: gun uw sieraden een tweede ronde, want inleveren voor een schijntje is zonde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten